Hva koster takst på hus? En realistisk pris i 2024

Har du bestemt deg for å flytte til en ny bolig og ønsker å selge huset ditt? Da er det relevant å vurdere hvilke type takster du trenger. De fleste kjenner til verditakst, som ofte kan danne grunnlaget for prisantydningen når du legger ut boligen din for salg. Men det finnes andre type takster som blir brukt til andre formål.

Så hva er en takst, og ikke minst en takstmann? Hvilke typer takst kan du velge mellom, og hva må du forvente å betale? I denne artikkelen undersøker vi alle disse tingene, og vi tar også en titt på hvordan du kan spare penger på taksten.

Hva er takst/takstmann?

Takst er en måte å fastsette en eiendoms verdi, og gjennomføres gjerne av en takstmann. En sertifisert takstmann vurderer verdien til en bolig ved hjelp av dokumentasjon og spesifikke rutiner. Takstmannen kan også verdsette andre ting, som blant annet landbrukseiendommer, næringseiendommer, og anleggsmaskiner.

Takstmannen er en nøytral part ved en boligsalgsprosess, i motsetning til eiendomsmegleren som jobber for selgeren. Ofte har også både selger og kjøper større tillit til en takstmann enn en eiendomsmegler som tjener provisjon basert på salgsprisen. Naturlig nok vil eiendomsmegler ved et slikt tilfelle ha samme interesse som selger, og ikke kjøper.

Det kan i mange tilfeller derfor lønne seg å bruke takstmann når du skal selge bolig, både fordi de har mye mer kunnskap om de tekniske spesifikasjonene, og fordi det kan gjøre at kjøper får større tillit til prosessen og arbeidet som er gjort.

Forskjellige typer takst

Det finnes forskjellige typer boligtakster som takstmann eller eiendomsmegler kan gjennomføre. Det inkluderer verditakst, boligsalgsrapport og tilstandsrapport. De forskjellige tekstene kan brukes til forskjellige formål, men alle brukes gjerne i forbindelse med boligsalg.

Verditakst

Verditakst fungerer som en verdivurdering av boligen din, og sier ikke noe om boligens tekniske tilstand. Et eksempel på dette er en e-takst, som er et elektronisk dokument som sier hvor mye boligen eller eiendommen din er verdt i kroner. En verditakst kan gjennomføres av enten eiendomsmegler eller takstmann. Verditaksten tilsvarer den prisen en selger kan forvente i markedet.

Når megler eller takstmann bestemmer verditaksten, tar de i betraktning faktorer som boligens standard, beliggenhet og gjennomsnittlig kvadratmeterpris for tilsvarende boliger i området. En verditakst er “ferskvare”, og har normalt bare en “holdbarhet” på seks måneder. Er det lenge siden du har fått en verdivurdering av megler, bør du derfor få en ny gjennomgang av enten megler eller takstmann.

En verditakst kan være gratis dersom den gjennomføres av en eiendomsmegler, og kan koste rundt 5.000-10.000 kroner dersom du bruker en takstmann.

Boligsalgsrapport

Hvis du ønsker å selge boligen din, får du bruk for en boligsalgsrapport. Denne rapporten inneholder teknisk informasjon om for eksempel det elektriske anlegget i boligen og ventilasjonsanlegget. Denne rapporten må utføres av en takstmann, og er viktig slik at dere unngår at det oppstår konflikter i etterkant av en overtakelse. Med denne rapporten får nemlig både kjøper og selger mer informasjon om boligen før et salg, og rapporten er mye mer omfattende enn en verditakst. I mange tilfeller kan en boligsalgsrapport også øke salgsprisen.

En boligsalgsrapport koster normalt 17.000-20.000 kroner, avhengig av størrelse på huset.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport utføres av en takstmann, inneholder de tekniske forholdene i boligen og kan utføres på deler av, eller, hele boligen. En slik rapport brukes ofte ved feil eller mangler ved boligen, og skal være en detaljert rapport. Her ser takstmann på om boligen har behov for vedlikehold eller reparasjoner, og vurderer blant annet brannteknisk tilstand og elektrisk anlegg.

Tilstandsrapporten skiller seg fra boligsalgsrapporten ved at boligsalgsrapporten har som hensikt å minimere juridisk konfliktnivå, mens tilstandsrapporten ser på boligens tekniske tilstand. Tilstandsrapporten er også den mest omfattende rapporten av de tre.

Prisen på en tilstandsrapport ligger gjerne på mellom 12.000-25.000 kroner, avhengig av størrelsen på huset.

Tilleggstjenester koster ekstra

Flere takstmenn tilbyr tilleggstjenester du kan betale en ekstra slant for. Dette inkluderer for eksempel utarbeiding av planskisser, arealoppmåling, innhenting av opplysninger fra kommunen og lignende.

Takstmennene kan også ta betalt for konsulentbistand, bistand ved skader, fuktsjekk med fuktindikator og verditakst av eksempelvis badehus. Prisene på disse tjenestene varierer, men tilbyderne har prislister du kan gjennomgå.

Kan jeg bare bruke megler, eller bør jeg bruke takstmann?

Når du skal selge huset ditt, tilbyr gjerne eiendomsmegler en gratis verdivurdering i form av e-takst dersom du velger nettopp vedkommende som din megler. I mange tilfeller danner denne verdivurderingen grunnlaget for prisantydning til boligen. Verditaksten tar i betraktning ting som boligens beliggenhet, størrelse og standard. Noen selgere synes det er tilstrekkelig med denne verdivurderingen fra eiendomsmegler, og velger derfor ikke å bruke takstmann.

En slik verditakst fra eiendomsmegler er derimot ikke helt tilstrekkelig ved salg av et hus, ettersom den ikke sier noe om den tekniske tilstanden til boligen. En tilstandsrapport eller boligsalgsrapport kan i mange tilfeller være svært viktig å ha på plass, ettersom den reduserer risikoen for konflikter ved boligsalg. For å sikre at du har korrekte opplysninger på plass, vil det derfor lønne seg å bruke takstmann til å utforme både tilstandsrapport og boligsalgsrapport.

Ved bruk av takstmann framfor eiendomsmegler får du også en helt objektiv vurdering av boligens verdi og tilstand. Dette kan i mange tilfeller skape trygghet mellom deg og kjøper, og redusere sjansen for konflikter i etterkant.

Hvordan bestemmes prisen på takst?

Prisen på de forskjellige takstene avhenger av boligens størrelse og hvilken type takst du ønsker. La oss ta utgangspunkt i at du ønsker å få en verdivurdering av eiendomsmegler og velger denne megleren til å selge huset ditt. Da betaler du ingenting for verdivurderingen, og får et grunnlag for prisantydningen på huset ditt.

Men vi tar også utgangspunkt i at dette ikke holder for deg. Du ønsker ikke at det skal oppstå problemer etter overtakelse, og vil derfor også ha en boligsalgsrapport og tilstandsrapport. Begge disse rapportene må gjennomføres av takstmann, og koster penger.

Da ser regnestykket på generelt basis slik ut:

Verdivurdering: 0 kroner

Boligsalgsrapport: 17.000-20.000 kroner

Tilstandsrapport: 12.000-25.000 kroner

Totalt: 29.000-45.000 kroner

Ønsker du å selge et lite hus på mellom 100m²-250m² vil regnestykket se slik ut:

Verdivurdering: 0 kroner

Boligsalgsrapport: 17.000-20.000 kroner

Tilstandsrapport: 12.000-17.000 kroner

Totalt: 29.000-37.000 kroner

Mens hvis du ønsker å selge et stort hus på mellom 250m²-450m² ser regnestykket slik ut:

Verdivurdering: 0 kroner

Boligsalgsrapport: 20.000 kroner og oppover

Tilstandsrapport: 17.000-25.000 kroner

Totalt: 37.000-45.000 kroner

Prisen på taksten bestemmes derfor i stor grad av størrelsen på huset. Har du et hus som er 100m²-250m² må du belage deg på å betale mellom 29.000-37.000 kroner for tilstandsrapport og boligsalgsrapport. Er huset ditt derimot 250m²-450m² må du punge ut mer, gjerne 37.000-45.000 kroner for de to takstene.

Hvordan spare penger på taksten?

Ønsker du å få den gunstigste prisen på taksten/takstene du trenger? Da kan det være lurt å sammenligne prisene fra flere tilbydere. Du kan sammenligne selve prisen, og hva de forskjellige takstmennene inkluderer i sine takseringer.

Du kan gjøre det billigere å bruke en takstmann ved å selv innhente viktig informasjon og dokumentasjon og med det spare takstmannen for tiden vedkommende ville brukt på innhenting av slik informasjon. Fordi du ofte betaler timepris for takstmann, kan du derfor spare mange penger.

Å spare penger på takst ved boligsalg bør derimot ikke være hovedfokuset, ettersom en nøyaktig takst kan fungere som en trygghet for både kjøper og deg som selger. For eksempel kan det å kun få en verditakst være i minste laget, ettersom for eksempel en boligsalgsrapport reduserer risikoen for konflikter og eventuelle erstatningskrav.

De fleste takstmennene du kan velge mellom har prislister som er offentlig tilgjengelig. Prisene varierer stort mellom ulike tilbydere, og hva som er inkludert i de forskjellige “pakkene” er også forskjellig. De fleste takstmenn tar også ekstra betalt for tilleggstjenester

Så hva koster faktisk takst på hus?

Ønsker du å bruke en eiendomsmegler til å gi deg en verdivurdering på huset ditt, er dette gratis dersom du ønsker at nettopp denne eiendomsmegleren skal selge huset ditt. Velger du derimot å bruke en takstmann, koster dette penger. Ønsker du å få en boligsalgsrapport og tilstandsrapport må du faktisk bruke en takstmann.

Takstmannen er en nøytral part, i motsetning til eiendomsmegleren. Mange har ekstra tillit til takstmann framfor eiendomsmegler, nettopp av denne grunn. 

Alt i alt avhenger prisen på taksten på huset ditt av om du ønsker en verditakst, tilstandsrapport, boligsalgsrapport eller begge deler, og hvor stort huset ditt er. Jo større huset er, jo større område må takstmann gå gjennom, og desto høyere blir prisen.

For hus på 100m²-250m² kan du regne med å måtte betale 29.000-37.000 kroner hvis du både ønsker en tilstandsrapport og boligsalgsrapport i tillegg til en verdivurdering gjennomført av eiendomsmegler. For hus på 250m²-450m² bør du derimot sette av 45.000 kroner på de to.

Ønsker du å spare penger på taksten er det enkelte tiltak du kan gjennomføre, som for eksempel å sammenligne tilbydere, slik at du ikke betaler mer enn du må. Du kan også selv innhente noe av informasjonen og dokumentasjonen som kreves, og dermed spare takstmann for tid. Det er imidlertid viktig å skape trygghet for både deg selv og kjøper, og dette bør ikke gå på bekostning av pris.

Skrevet av

Charlotte er en objektiv bidragsyter hos RettMegler, og ønsker å informere lesere om alt de trenger å vite når det kommer til boligkjøp, salg og investering, og ikke minst valg av megler.

Nylige Artikler