Prisantydning: Hvilken betydning den har

Begrepet prisantydning er noe du støter borti i forbindelse med boligsalg eller boligjakt. Kanskje leter du etter drømmeboligen, har et budsjett og bruker prisantydning som veiledning for å finne boliger innenfor ditt mulighetsrom? Eller kanskje skal du selge boligen din og ønsker å sette en strategisk riktig prisantydning. Uansett hva tilfellet er, finner du prisantydning på alle boligannonser.

I denne artikkelen tar vi en titt på hva prisantydning faktisk er, hvem som bestemmer den og hvordan den settes. Vi ser også på hva som er forskjellen på prisantydning og totalpris, og hva du kan gjøre for å øke prisantydningen. Hvorfor prisantydningen ikke er noen garanti, tar vi også en titt på. Til slutt ser vi på hvorfor det lønner seg å sammenligne tilbud før du velger en megler.

Hva er prisantydning?

Prisantydning er prisen en bolig annonseres med når den legges ut for salg på markedet og sier noe om hvor mye megler mener boligen er verdt. Det samsvarer også ofte med hva selger forventer å få for boligen. Dette er altså den prisen eiendomsmegler og selger mener samsvarer med lignende boliger i resten av markedet.

Eiendomsmeglere kan velge forskjellige strategier ved fastsettelse av prisantydning. Ved å sette prisantydningen lavt kan en eiendomsmegler tiltrekke flere interessenter til visning, men om prisantydningen settes høyt i forhold til markedet kan det gi færre interessenter. Eiendomsmeglere kan anklages for “lokkepris” dersom de setter en urealistisk prisantydning i henhold til Forbrukertilsynets tilsyn, så det er viktig å sette en realistisk pris som samsvarer med resten av markedet.

Potensielle kjøpere tar gjerne utgangspunkt i prisantydning når de vurderer om de ønsker å delta på visning og dette er derfor en viktig del av annonseringen.

Hvordan settes prisantydning?

Prisantydning fastsettes gjerne basert på verdivurdering gjennomført av eiendomsmegler eller verditakst gjennomført av takstmann. En av disse kan fungere som et utgangspunkt for prisantydning, men det kan også gjøres individuelle vurderinger avhengig av bolig.

Verdivurdering fra eiendomsmegler

Dersom du ønsker å få en verdivurdering fra eiendomsmegler, er en e-takst et vanlig valg. Denne verdivurderingen mottar du elektronisk og skal være en objektiv vurdering av boligens verdi. E-takst som verdivurdering tar blant annet boligens beliggenhet, størrelse, alder og standard i betraktning.

Eiendomsmegler kommer til boligen din og gjør en befaring sammen med selger, innhenter informasjon og kontrollerer opplysninger, før e-taksten legges opp i databasen Eiendomsverdi AS.

Verditakst fra takstmann

En verditakst gjennomføres av takstmann og kan være ganske lik e-taksten, men tar også i betraktning en teknisk gjennomgang av boligen. Det er altså den tekniske verdien som skiller en verditakst av takstmann fra en e-takst av eiendomsmegler.

Selv om en e-takst fra eiendomsmegler skal være objektiv, kan du være sikker på at verditaksten fra takstmannen er det. Det er fordi vedkommende ikke har noen egeninteresse i verdien som fastsettes. I motsetning til en eiendomsmegler får ikke en takstmann en provisjon av salget og kan derfor gi en mer grundig og realistisk takst.

Uansett om du velger å motta en verdivurdering fra megler eller verditakst fra takstmann, har begge kunnskap og erfaringer som kommer godt med når du skal sette prisantydning og selge boligen din.

Hvem bestemmer prisantydning?

Selv om det er enten eiendomsmegler eller takstmann som gjennomfører en e-takst eller verditakst, må ikke nøyaktig beløp brukes når prisantydningen fastsettes. Prisantydningen har som hensikt å fortelle kjøpere det beløpet selger ønsker å selge boligen for.

Du kan bestemme prisantydningen selv eller diskutere denne prisen sammen med eiendomsmegler før boligen legges ut for salg. Du er ikke pålagt å bruke megler til å selge boligen din, og om du velger å selge boligen uten megler må du selv bestemme prisantydning.

Ønsker du å sette prisantydningen selv bør du vurdere markedet du skal selge i. Det kan du gjøre ved å undersøke hva lignende leiligheter med sammenlignbar standard og størrelse selges for i samme område og deretter sette en realistisk prisantydning i forhold til markedet ut fra dette. 

Ved å sette prisantydningen og selge boligen selv, får du ikke dratt nytte av meglernes kompetanse og erfaring, noe som kommer godt med på markedet. Vi anbefaler derfor at du bruker en megler når du skal selge boligen din. Du bør likevel få tilbud fra flere meglere slik at du kan sammenligne priser og ta det beste valget for akkurat ditt boligsalg.

Forskjell på prisantydning og totalpris

Prisantydning er den prisen eiendomsmegler og selger bestemmer med utgangspunkt i boligens standard, størrelse, beliggenhet og pris på tilsvarende leiligheter i området. Totalprisen skiller seg fra prisantydningen ved at den består av prisantydning, fellesgjeld og omkostninger. Totalprisen er derfor alltid høyere enn prisantydningen.

La oss si at du eier en leilighet og ønsker å bruke en eiendomsmegler til å selge boligen din. Megler kommer hjem til deg, gjennomfører en verdivurdering og dere setter en prisantydning på 2 900 000 kroner. Hvis boligen har en fellesgjeld på 350 000 kroner, i tillegg til at det er omkostninger på totalt 21 000 kroner, blir totalprisen på 3 271 000 kroner.

Når du søker om boliglån fra banken må du ha finansieringsbevis for totalprisen på boligen, ikke bare for prisantydningen. Det vil si at finansieringsbeviset må dekke både prisantydningen, felleskostnadene og omkostningene. I eksempelet ovenfor vil det si at du må ha et finansieringsbevis som dekker 3.271.000 kroner. Dersom det er høy fellesgjeld på boligen, ønsker banken nemlig å vite at du kan betjene denne når du kjøper boligen. Du skal ikke bare betjene boliglånet, men også felleskostnadene som blant annet er med på å betale ned fellesgjelden.

Dette kan du gjøre for å øke prisantydningen

Det er flere tiltak du kan gjennomføre for at megler skal foreslå en høyere prisantydning. For det første bør du rydde leiligheten, vaske den og fikse små eller større feil. Det kan for eksempel være lurt å male dersom maling på vegger er falmende og å skru fast løse skruer i skap og lignende. Å gjennomføre disse tiltakene kan bidra til å løfte totalinntrykket av boligen og føre til at megler gir en høyere verdivurdering av boligen, som igjen danner grunnlaget for boligens prisantydning.

Når det kommer til større tiltak, som oppussing av bad eller kjøkken, kan du spørre eiendomsmegler om råd før du gjennomfører dette. Kanskje megler råder deg om å ikke gjøre endringer fordi det ikke vil ha stor innvirkning på salgsprisen. Eller kanskje megler foreslår at du gjennomfører noen tiltak for å øke salgsprisen basert på meglers tidligere erfaringer.

Dersom boligen fremstår bedre i enkelte årstider kan det lønne seg å selge boligen den tiden på året hvor disse egenskapene viser seg fra sin beste side. Det kan for eksempel være fantastiske solforhold, en frodig hage, en blomstrende terrasse eller nydelig utsikt. 

Prisantydningen er ingen garanti for salgsprisen

La oss si at du ønsker å selge boligen din, har fått en verdivurdering fra eiendomsmegler og satt prisantydningen til 3 millioner kroner. Dette beløpet blir da boligens vurderte markedsverdi og hva du bør kunne forvente å selge boligen din for i dagens markedet, men det er fortsatt ingen garanti. 

Det kan komme inn bud som er både høyere og lavere enn prisantydningen, avhengig av hvor stor interesse det er for boligen. Strategien for hvordan prisantydningen har blitt satt kan være avgjørende for budene som kommer inn. Det vil si at dersom prisantydningen er lav sammenlignet med forventet salgspris i markedet, kan det komme mange folk på visning og resultere i mange interessenter i budrunden. Dersom prisantydningen settes høyere enn forventet markedspris, kan det komme færre folk på visning og være mindre interesse for boligen rett og slett fordi prisen er utenfor budsjettet til de som ellers ville vært potensielle kjøpere.

Dersom boligen ligger lenge på markedet uten noen bud, kan det være en indikasjon på at prisantydningen er satt for høyt. Hvis det er svært lite interesse for boligen kan det lønne seg å sette ned prisen. Dette kan føre til at interessen øker og at det blir enklere å selge boligen.

Sammenlign tilbud

For å få en profesjonell prisantydning må du ta kontakt med eiendomsmeglere for å innhente tilbud. Da kan det være lurt å befare markedet og velge en megler som har kunnskap om nettopp det området bor i. Det kan være en god idé å kontakte flere meglerkontor for å få det beste tilbudet.

Har du planer om å selge boligen din og ønsker å få tilbud fra eiendomsmeglere, kan du bruke skjemaet på denne siden. Bare fyll ut feltene, så innhenter vi opptil fem tilbud for deg fra eiendomsmeglere i nærheten av der du bor. Da slipper du å gjøre noe som helst!

Informasjonen du må fylle ut på skjemaet er at du ønsker å innhente tilbud for å selge bolig, adressen og postnummeret ditt, navn, e-post og telefonnummer. Er det noe annet du ønsker at vi skal vite om før vi innhenter tilbud for deg så fyller du inn denne informasjonen i siste steg.

Tilbudene du mottar fra eiendomsmeglerne står du fritt til å akseptere eller ikke. Det er gratis for deg å fylle ut skjemaet og tilbudene er helt uforpliktende.

Skrevet av

Charlotte er en objektiv bidragsyter hos RettMegler, og ønsker å informere lesere om alt de trenger å vite når det kommer til boligkjøp, salg og investering, og ikke minst valg av megler.

Nylige Artikler