Overtakelsesprotokoll: En guide til det du trenger å vite

Har du funnet boligen du har drømt om i alle år, og selgeren har godtatt ditt bud? Når du skal kjøpe en ny bolig, og har kommet til tiden du skal overta den, må du signere en overtakelsesprotokoll. Men hva er faktisk en overtakelsesprotokoll og hva bør du forberede før en overtakelse? Hva må du være oppmerksom på før du signerer overtakelsesprotokollen? I denne artikkelen guider vi deg gjennom alt du trenger å vite om overtakelsesprotokoll.

Hva er en overtakelsesprotokoll?

Når du har funnet drømmeboligen og vunnet budrunden blir du etterhvert klar for å overta boligen. Men hvilke steg må du gjennom for å overta boligen i praksis?

På dagen for overtakelse må kjøper først og fremst ha betalingen klar for boligen. Når det er bekreftet, går kjøper gjennom den nye boligen for å sjekke at alt som ble avtalt i forkant er på plass. Når dette er avklart signeres overtakelsesprotokollen, før dere mottar nøklene til deres nye bolig.

En overtakelsesprotokoll er rett og slett et dokument som både kjøper og selger signerer ved overtakelse, og fungerer som en bekreftelse på at overtakelsen er gjennomført og at begge parter er enige i detaljene rundt kjøpet.

Overtakelsesprotokoll er ikke lovpålagt ved kjøp av en bruktbolig, men anbefales av de aller fleste. Når det kommer til nybygg, er både kjøper og selger derimot lovpålagt å utfylle en overtakelsesprotokoll. Dette dokumentet kan enten være elektronisk eller i papirformat. 

Hva bør dere forberede før overtakelse?

Før dagen for overtakelse av boligen, er det flere ting dere bør forberede for å sikre at alt går fint for seg på selve dagen. For det første må dere bli enige om tidspunkt for overtakelse, og hvor lang tid dere ønsker å bruke på å gjennomgå boligen. Hvor lang tid dere trenger avhenger gjerne av om boligen er en leilighet eller enebolig, ettersom en enebolig krever mer tid å gå gjennom enn en liten leilighet.

Kanskje det er ting du lurer på når det kommer til boligen du skal overta? Du kan med fordel og notere spørsmål du eventuelt har, slik at du kan stille disse til megler eller selger ved overtakelse. 

Du bør også lage en liste over ting du bør sjekke når dere går gjennom boligen ved overtakelse. Flere eiendomsmeglere har maler for dette som du kan bruke, men det kan lønne seg å gjennomgå denne og eventuelt legge til flere punkter ved behov.

Hva bør du sjekke ved overtakelse?

Når du skal overta boligen er det flere ting du bør sjekke. Det skal være innflyttingsklart og boligen skal overtas på den måten dere avtalte i kjøpekontrakten. Det er viktig at du sjekker boligen godt, og gir beskjed raskt dersom du finner skader eller mangler.

På selve overtakelsesdagen møtes som oftest kjøper og selger for å gå gjennom boligen, signere overtakelsesprotokollen og overlevere nøkler. Eiendomsmegler trenger ikke være med på overtakelsen.

Se at møbler er flyttet ut

Har dere avtalt at leiligheten skal overtas tom, må du sjekke at alt av møbler er flyttet ut før overtakelse. Da skal det ikke stå stoler og bord igjen i boligen når du overtar den.

Dersom dere imidlertid har avtalt at enkelte gjenstander og møbler skal følge med ved overtakelse, må du dobbeltsjekke at de faktisk gjør det. Dette kan for eksempel gjelde garderobeskap, komfyr, kjøleskap eller vaskemaskin. Sjekk at de fungerer og er rengjorte ved overtakelse.

Undersøk at boligen er rengjort

Før overtakelse bør du også sjekke at boligen er rengjort. Dette gjelder alt fra kjøkken og bad, til garderobeskap og gulv. Også områder som ikke er veldig synlig skal rengjøres av selger før overtakelse, som kjøleskap, stekeovn og komfyr. Sluk på både badet og kjøkkenet skal også være nøye renset. Pass også på at boder og eventuell garasje både er rengjort og tømt.

Dersom du synes boligen er dårlig rengjort kan du velge å holde igjen penger, så lenge overtakelsesprotokollen ikke er underskrevet enda. Trenger boligen en ny rengjøring kan dere avtale om selger skal få tid til å vaske over igjen, leie inn noen til å gjennomføre utvasken, eller om dette er noe du som kjøper skal gjøre mot betaling.

Gjennomgå alt nøye

Ved overtakelse er det viktig å se etter skader og feil ved boligen. Det kan for eksempel ha oppstått en skade etter visningen, eller at skaden blir oppdaget når boligen er tom. Finner dere feil eller mangler, skal dette noteres i overtakelsesprotokollen.

Ved overtakelse er det viktig at dere setter av nok tid til å gjennomgå alt dere skal. Er dere for raske når det kommer til å gjennomgå boligen, og signerer overtakelsesprotokollen uten ordentlig gjennomgang, er det for sent å klage hvis dere oppdager feil eller mangler i ettertid.

Lese av strøm og vannmåler

Ved overtakelse bør både du og selger lese av strømmåler og eventuell vannmåler. Da får begge en oversikt over hva hver part skal betale for.

Ved overtakelse av boligen midt i måneden blir dere kanskje enige om å dele denne månedens felleskostnader. Disse små utgiftene kan dere gjøre opp direkte der og da.

Signere overtakelsesprotokollen

Normalt mottar selger og kjøper overtakelsesprotokollen fra eiendomsmegler. Denne er gjerne elektronisk, og fungerer som en type dokumentasjon på tilstanden til boligen ved overtakelse. Denne bruker eiendomsmegler til å betale ut penger fra kjøperen til selgeren, med eventuelle fradrag ved mangler. 

Når boligen er gjennomgått nøye, fyller dere ut overtakelsesprotokollen, og begge parter signerer. Deretter sender selger den signerte overtakelsesprotokollen videre til eiendomsmegler som tar seg av resten.

Når overtakelsesportokollen er signert av både selger, og deg som kjøper, overtar du både boligen formelt. På dette tidspunktet overføres også risikoen til deg juridisk sett.

Overta nøkler

Når overtakelsesprotokollen er signert, er boligen din og du mottar alle nøkler fra selger. Dette inkluderer nøkler til boder, inngangsdører, postkasser og eventuelle garasjeanlegg. Her må dere dobbeltsjekke at du som kjøper overtar absolutt alle nøklene.

Når overtakelsesprotokollen er signert og nøklene mottatt, er det deg som kjøper som er ansvarlig hvis noe skjer med boligen. Da er det viktig at du har tegnet en forsikring, gjerne i god tid i forveien med starttidspunkt ved overtakelse. 

Overtakelsesprotokoll i et nøtteskall

Har du funnet drømmeboligen og vunnet budrunden? Da kommer etterhvert tidspunktet for når du skal overta boligen. Alt i alt er overtakelsesprotokollen et dokument som overfører eierskapet av en bolig fra selger til kjøper.

Før du overtar boligen bør du forberede deg ved å avtale med selger når overtakelsen skal finne sted, notere spørsmål du har om boligen, og skrive opp en huskeliste over ting du skal sjekke ved overtakelse. Dette gjør prosessen mye bedre og mer effektiv på selve dagen for overtakelse.

På dagen for overtakelse møter du selger, og eventuelt eiendomsmegler, i boligen du skal overta. Denne dagen bør du sjekke at boligen er grundig rengjort og at alt av møbler er flyttet ut fra både boligen og eventuelle boder. Har dere avtalt at enkelte møbler skal være igjen i leiligheten, bør du sjekke at dette faktisk er tilfellet. Gå gjennom boligen nøye og noter eventuelle skader eller mangler i protokollen. Dere bør også lese av strøm- og vannmåler og sikre at alle nøklene er på plass.

Til slutt signerer dere overtakelsesprotokollen og boligen er formelt og juridisk din. Gratulerer med ny bolig!

Skrevet av

Charlotte er en objektiv bidragsyter hos RettMegler, og ønsker å informere lesere om alt de trenger å vite når det kommer til boligkjøp, salg og investering, og ikke minst valg av megler.

Nylige Artikler