Ønsker du å overføre en eiendom du eier til barnet ditt, eller din ektefelle? Kanskje ønsker samboeren din å kjøpe seg inn i boligen du eier? Det er mye du må være oppmerksom på ved overdragelse av eiendom, og her er det viktig å ha tunga rett i munnen.
Hva er egentlig overdragelse av eiendom, hvordan foregår det og hva bør du være oppmerksom på? Vi ser på forskjellige type overdragelser av eiendom, og de gjeldende lovene og reglene som aktualiseres.
Hva betyr overdragelse av eiendom?
Ved overdragelse av eiendom skifter en eiendom eier. Dette skjer gjerne gjennom salg, arv eller gaveoverføring. Eiendommen kan være alt fra en leilighet, enebolig, gård eller andre typer eiendommer.
Overføring av eiendom gjøres mellom partene, og normalt gjennom en kjøpsavtale eller et gavebrev. På dette tidspunktet må eiendommen tinglyses for at eierskiftet skal bli formalisert. Dette medfører normalt en dokumentavgift på 2,5% av eiendommens markedsverdi, selv om det finnes noen unntak.
Hvordan fungerer overdragelse av eiendom?
Overdragelse av eiendom skjer enten frivillig eller ufrivillig. Tvangssalg kan for eksempel føre til ufrivillig overdragelse av eiendom. I denne artikkelen ser vi derimot bort ifra dette, og tar en titt på hva som skjer ved frivillig overføring av eiendom.
Ved overføring av fast eiendom, kan eierskiftet tinglyses ved å fylle ut et skjøte. Et skjøte er et skjema som eieren av eiendommen må fylle ut for at eierskapet av eiendommen skal overføres til en annen, enten det er ektefelle, samboer, barn eller en kjøper. Skjøtet må fylles ut uavhengig av hvor stor andel av boligen som skal overføres fra en part til en annen. Når skjøtet er signert med vitne, sendes det videre til Kartverket.
Eiendommen tinglyses slik at tredjepersoner får en oversikt over eierskapet. Dette er spesielt viktig ved samlivsbrudd og salg, slik at eierskapet er avklart og offentlig.
Tinglysing og dokumentavgift
Ved tinglysing av eiendom må det betales et tinglysningsgebyr på 500 kroner. Det må også betales en dokumentavgift på 2,5% av boligens salgspris.
Det vil si at dersom markedsverdien på eiendommen er på 2 millioner kroner, kommer dokumentavgiften på 50.000 kroner. Dokumentavgiften betales ikke ved overføring av aksje- eller andelsleilighet. Ved overdragelse av eiendom ved arv etter død, er det fritak for dokumentavgiften. Les mer om dokumentavgift her.
Forskjellig type overdragelse av eiendom
Hva som skjer ved overdragelse av eiendom, kommer an på forholdet ditt til den som overdrar leiligheten, og når overdragelsen skjer.
Overdragelse av eiendom til barn
Ved foreldres dødsfall er det normalt barn som arver foreldrene, men noen velger også å overføre eiendeler til barna mens de fortsatt lever.
Ved overdragelse av eiendom mellom foreldre og barn mens foreldrene lever (forskudd på arv), må barna betale dokumentavgift på 2,5% av eiendommens markedsverdi. Ved overføring av eiendom etter dødsfall skal man ikke betale dokumentavgift for sin del av arven, i hvert fall med skattereglene per 2024. Er det flere barn som arver boligen, og den ene ønsker å kjøpe de andre ut, må vedkommende betale dokumentavgift for andelen til de andre.
Overdragelse av eiendom mellom søsken
Overdragelse av eiendom mellom søsken er også mulig, enten gjennom en kjøpekontrakt eller et gavebrev. En kjøpekontrakt er en kontrakt som sier at man har kjøpt eiendommen for en viss pris, mens et gavebrev viser at man har fått eiendommen i gave.
Dersom flere søsken arver en eiendom etter foreldrenes død, og den ene ønsker å kjøpe ut de andre, må den som skal overta eiendommen betale dokumentavgift på 2,5% for andelen til de andre arvingene.
Overdragelse av eiendom mellom ektefeller
I noen tilfeller kan det også være aktuelt med overdragelse av eiendom mellom ektefeller. Dette kan for eksempel være dersom den ene parten eier eiendommen, og den andre parten ønsker å kjøpe seg inn i den. En annen grunn kan være at en av partene ønsker å beholde eiendommen ved en skilsmisse.
Ved overdragelse av eiendom mellom ektefeller må man ikke betale dokumentavgift, heller ikke hvis overdragelsen skjer i forbindelse med dødsfallet til en av ektefellene. Har ektefellene felleseie, må de heller ikke betale dokumentavgift ved skilsmisse.
Overdragelse av eiendom mellom samboere
Ved overdragelse av eiendom mellom samboere, er det litt annerledes. Dersom en part ønsker å kjøpe seg inn i den andres eiendom, må vedkommende betale dokumentavgift for sin andel.
Velger samboerne å gå fra hverandre, og den ene parten ønsker å kjøpe den andre ut av boligen, kan man slippe å betale dokumentavgift. Forutsetningene er at dere har hatt samme folkeregistrerte adresse i minst to år, eller har felles barn.
Skatteimplikasjoner ved overdragelse av eiendom
Hvorvidt man må betale skatt ved overdragelse av eiendom kommer an på om det er snakk om arv eller salg. Ved overføring av eiendom mellom foreldre og barn skal man i utgangspunktet ikke betale skatt. Det er gitt at overførselen skjer i forbindelse med et dødsfall. Dersom overdragelsen av eiendommen skjer mens foreldrene lever, regnes det som forskudd på arv og medfører skatteimplikasjoner. Dette går vi gjennom nedenfor.
Ingen arveavgift etter 2014
Før 2014 skulle du sende inn arve- eller gavemelding for mottatt arv eller gave. Har du arvet en eiendom fra en person som døde før 2014, skal du melde inn arven til Skatteetaten dersom dette ikke allerede er gjort. Stortinget valgte derimot å fjerne arveavgiften fra 1. januar 2014. Det vil si at du ikke betaler skatt på arv mottatt etter dette tidspunktet. Det gjelder også dersom du arver en eiendom.
Samtidig som arveavgiften ble fjernet, ble en annen endring innført. Fra dette tidspunktet overtar arvingen arvelaters inngangsverdi og skatteposisjonen. Det betyr at arvingen overtar foreldrenes inngangsverdi på eiendommen, gjerne prisen de kjøpte eiendommen for. Dette har kun en betydning ved et eventuelt salg av eiendommen, når skatt av gevinsten skal beregnes når du ikke har bodd i boligen i ett år før salg. Les mer om hvordan du går frem ved salg av arvet bolig her.
Overdragelse av eiendom: kort oppsummert
Enkelt forklart går overdragelse av eiendom ut på at eiendommen overføres fra en person til en annen. Dette vil si at det skjer et skifte i eierskap. Overdragelsen skjer normalt gjennom salg, arv eller gaveoverføring.
Ved overføring av fast eiendom, tinglyses eierskiftet ved å fylle ut et skjøte (skjema) som sendes videre til Kartverket. Når dette er gjort, står de nye eierne oppført som eiere av eiendommen. Dette reduserer sjansen for konflikter mellom partene eller eventuelle kreditorer på et senere tidspunkt.
Hvorvidt man må betale dokumentavgift ved overdragelse av eiendom, kommer an på hvilke parter eiendommen overføres mellom, og når overdragelsen skjer. Ved dødsfall, må man ikke betale dokumentavgift ved overdragelse av eiendom til barn, ektefelle, eller samboer (gitt visse forutsetninger). Dokumentavgift må heller ikke betales ved overdragelse av eiendom mellom ektefeller når man er i live, noe som ikke er tilfelle mellom samboere eller foreldre og barn.
Overdragelse av eiendom medfører som regel skatt, med mindre overføringen skjer i forbindelse med et dødsfall. Fra 2014 betaler du heller ingen arveavgift når du arver en eiendom.
For å ha alt på det rette, kan det lønne seg å involvere en megler til å hjelpe deg med overdragelsen. Selv om boligen ikke legges ut på det åpne markedet, har eiendomsmeglere ekspertise og kunnskap som kan komme godt med.
Sammenlign tilbud fra meglere
Ønsker du å få en verdivurdering på boligen din eller selge den, før du skal overføre leiligheten din til et familiemedlem? Uansett grunn til at du ønsker en verdivurdering på boligen din, bør du få flere tilbud før du velger en megler. Prisforskjellen kan nemlig være stor!
Fyll ut skjemaet på denne siden, så innhenter vi tilbud fra eiendomsmeglere for deg. Du trenger bare å huke av for “Verdivurdering”, fylle inn adresse, navn og øvrig informasjon, så får du gratis og uforpliktende tilbud fra meglere i nærheten av der du bor.