Meglerhonorar: en komplett guide

Er du på utkikk etter en større bolig, eller av annen grunn er på flyttefot, er det kanskje på tide å legge ut boligen din for salg? Dersom du har bestemt deg for å selge boligen din, og ønsker å bruke en megler til å ta seg av salgsprosessen, må du betale et meglerhonorar.

Meglerhonorar, som også kalles meglerprovisjon, er kanskje et begrep du har hørt før, men akkurat hva det er og hvilke type meglerhonorar du kan velge mellom tar vi for oss i denne artikkelen. Vi ser også på priseksempler, andre kostnader du må beregne ved salg av bolig, og hvorfor du bør få og sammenligne tilbud fra flere meglere før du velger hvem som skal selge boligen din.

Hva er meglerhonorar?

Et meglerhonorar er det beløpet du betaler til eiendomsmegler i forbindelse med salg av bolig. Ønsker du ikke å selge boligen selv, men bruke eiendomsmegler til å ta seg av salgsprosessen, kommer du ikke unna dette honoraret. Det som varierer er imidlertid prisen, og forskjellene fra meglerhus til meglerhus kan være ganske store.

Hvor mye du må betale til megler er individuelt for hvert boligsalg, og er først og fremst avhengig av hvilket betalingsalternativ du velger, nemlig timepris eller provisjon. Deretter er honoraret gjerne avhengig av salgsprisen. Hvor mye du får solgt boligen din for er igjen avhengig av boligens beliggenhet, tilstand og størrelse. Meglerhonoraret varierer også fra megler til megler, ettersom de forskjellige meglerhusene tilbyr ulike priser og tjenester.

Timepris vs. provisjon

Meglerhus tilbyr gjerne to forskjellige måter å betale meglerhonorar; ved å betale en timepris, eller provisjon av boligens salgssum. Normalt kan du velge dette selv, men de fleste meglerhus og selgere foretrekker betaling ved provisjon av boligens salgssum.

Meglerhonorar ved timepris

Et av alternativene du kan velge når du bruker eiendomsmegler til å ta seg av salgsprosessen er timepris. Timeprisen hos meglerhusene ligger gjerne på rundt 2000 kroner. Velger du å betale meglerhonorar i form av timepris, er prisen avhengig av hvor mye du bruker megleren. I dette tilfellet betaler du også megleren for hver time brukt, uavhengig av om vedkommende får solgt boligen din eller ikke. I verste fall kan du ved å velge dette betalingsalternativet, risikere å ha brukt mange tusen kroner uten at boligen blir solgt.

Meglerhonorar ved provisjon

Provisjonen er det vanligste type meglerhonoraret, og ligger hos de fleste meglerhus normalt på 1-3% av boligens salgspris. Hvor mye du betaler er derfor avhengig av hvor mye du får solgt boligen din for. Dette gir også megler et insentiv til å gi deg best mulig pris på salget, fordi megler også får et høyere honorar. Du betaler heller ingenting for megler, med mindre vedkommende selger boligen din, ettersom honoraret er en prosentandel av salgsprisen.

Jo høyere pris du får for boligen din, jo mer betaler du i meglerhonorar med denne metoden. Til gjengjeld sitter du også igjen med mer penger etter salget. Flere meglerhus har en minstepris, dersom du velger provisjon som betalingsmetode.. Det vil si at de har en oppgitt pris som du minimum må betale ved boligsalg. Dersom provisjonen egentlig utgjør et lavere beløp enn minimumsprisen, vil du dermed måtte betale et høyere beløp enn provisjonssatsen. 

Hvor mye du betaler i meglerhonorar kommer derfor an på boligens salgspris, hvor mye du ønsker å bruke megler og hvilke tjenester du vil benytte deg av.

Eksempler på meglerhonorar

Her får du en oversikt over meglerhonorar i form av timepris hos utvalgte eiendomsmeglere over hele landet. Vi ser at timeprisen normalt ligger på rundt 2000 kroner, hvor Nordvik utmerker seg som den dyreste med en timespris på 2900 kroner i skrivende stund. Det er, som prisdifferansen viser, mye penger å spare ved å sammenligne meglerhusenes prissats her på RettMegler.

Meglerhus Pris
Aktiv (Landsbasis) 2000 kr
Dialog eiendomsmegling (Østlandet) Fra 2100 kr
Brørby Eiendomsmegling (Hønefoss) 1850 kr
Boligmegleren Marcussen Horgen (Kristiansand) 1950 kr
Nordvik (Landsbasis) 2900 kr
Privatmegleren (Landsbasis) 2250 kr

Dersom du velger provisjon som betalingsmetoden til megler, noe som er det mest vanlige, ser vi at den gjerne ligger på 1-3,5 prosent. Dette er selvfølgelig avhengig av bolig og hvor i landet dubefinner deg. Flere av meglerhusene har en minstepris på et gitt beløp, som betyr at du minimum betaler den prisen, uavhengig av hva boligen selges for. Noen priseksempler på dette er vist i tabellen under:

Meglerhus Pris
Aktiv (Landsbasis) Etter avtale, minst 49.900 kr
Dialog eiendomsmegling (Østlandet) 3,25% (etter avtale), minst 35.000 kr
Brørby Eiendomsmegling (Hønefoss) 3,5% (etter avtale) minst kr 39.900 kr
Boligmegleren Marcussen Horgen (Kristiansand) 1,25%-2,25%, minst 39.500 kr
Nordvik (Landsbasis) 1-3,5 %
Privatmegleren (Landsbasis) 1,5-3,1%, minst 40.000 kr

Koster en eiendomsmegler mer enn meglerhonoraret?

Meglerhonoraret i form av timespris eller provisjon av salgsprisen på boligen dekker kun bruken av eiendomsmegler, og basistjenester som er inkludert. Utenom dette kommer det kostnader knyttet til gebyrer og utgifter, som blant annet tinglysningsavgift og oppgjørshonorar. Ønsker du for eksempel boligselgerforsikring og markedsføringspakke, kommer disse kostnadene i tillegg.

Boligselgerforsikring 

Vil du sikre deg mot fremtidige utgifter dersom kjøper oppdager feil eller mangler ved boligen, bør du også kjøpe en boligselgerforsikring. Da dekker forsikringsselskapet selgers ansvar dersom en konflikt oppstår. Forsikringen kan normalt kun kjøpes gjennom megler eller advokat, og kostnaden kommer i tillegg til meglerhonorar. Prisen er nemlig avhengig av hvilken type bolig du ønsker å selge, og hva salgsprisen på boligen er. Du kan få et røft estimat når du snakker med megler, men den endelige prisen fastsettes basert på salgspris. 

Markedsføringspakke

Ønsker du å bruke flere av tjenestene som eiendomsmegleren tilbyr, koster dette ekstra i tillegg til meglerhonorar. Mange velger for eksempel å kjøpe en markedsføringspakke, slik at boligen blir synlig for flest mulig folk, slik at så mange som mulig melder interesse. Prisen på markedsføringspakkene varierer stort avhengig av meglerhus og hvilke tjenester som inngår i pakkene. De fleste markedsføringspakkene inneholder ofte Finn-annonse, grafisk materiale, men også mye mer. Her er det penger å spare, og det lønner seg å sammenligne både pris og hvilke tjenester som er inkludert i disse pakkene før du velger megler (les denne artikkelen hvis du lurer på hva en eiendomsmegler koster).

Sammenlign meglere for å få best tilbud

Det er opp til den enkelte om de ønsker å bruke eiendomsmegler til å selge boligen. Du kan også velge å selge boligen din uten megler og dermed slippe å betale meglerhonorar, men står da selv ansvarlig for salgsprosessen og eventuelle konflikter som oppstår i ettertid.

Eiendomsmeglere sitter med kunnskap om salg og boligmarkedet, og sørger ofte for at du får en høyere salgspris enn om du selger boligen selv. Du sparer også mye tid ved å få megler til å ta seg av salgsprosessen. Å bruke eiendomsmegler skaper gjerne trygghet for både deg selv og kjøperen. På bakgrunn av dette, anbefaler vi at du bruker eiendomsmegler når du ønsker å selge boligen din. Men du bør ikke betale mer enn du må, og det er mye penger å spare på å velge riktig megler.

Ønsker du å bruke en eiendomsmegler til å selge boligen din, anbefaler vi deg derfor å få tilbud fra flere meglere slik at du får en så god pris som overhodet mulig. Fyll ut skjemaet på nettsiden vår og få uforpliktende tilbud fra opptil fem meglere.

Skrevet av

Charlotte er en objektiv bidragsyter hos RettMegler, og ønsker å informere lesere om alt de trenger å vite når det kommer til boligkjøp, salg og investering, og ikke minst valg av megler.

Nylige Artikler