Dokumentavgift fra A til Å

Du har sikkert hørt begrepet dokumentavgift i forbindelse med boligkjøp eller salg. Men hva er det egentlig, og må du alltid betale en dokumentavgift når du kjøper bolig? I denne artikkelen tar vi en titt på nettopp dette, og i hvilke tilfeller du slipper å betale avgiften. Vi ser også på noen konkrete regnestykker, og dine klagerettigheter.

Hva er dokumentavgift?

Dokumentavgift er en avgift som betales til staten ved tinglysing av eiendom i Norge. Dokumentavgiften er nå på 2,5% av eiendommens salgsverdi på tinglysingsdagen. Salgsverdien er den summen en selger vil kunne få for eiendommen på det åpne markedet.

Når du er på boligjakt, finner du et estimat på hva dokumentavgiften er, både i boligannonsen og salgsprospektet.   Dette er kun et estimat, og salgsverdien vil stort sett sammenfalle med hva den endelige kjøpesummen blir, eller taksten på boligen dersom du ikke betaler fullt vederlag.

Dokumentavgift må som hovedregel betales når man overfører eierrettigheter til fast eiendom. Dette gjelder uavhengig av hva slags type fast eiendom det gjelder. Det finnes imidlertid en rekke unntak fra hovedregelen om at man må betale dokumentavgift, og disse unntakene skal vi se nærmere på i denne artikkelen. 

Hva betyr tinglysing?

Tinglysing er offentlig registrering av både overdragelse av eiendom og rettigheter til fast eiendom. Ordningen brukes for å beskytte blant annet bruksrettigheter og panterettigheter. Tinglysing av overdragelse av eiendom utløser dokumentavgift.

Når du betaler dokumentavgift skal du også betale for tinglysingen. Du betaler ca. 500 kroner for tinglysingen, og må uansett betale for dette selv om du slipper dokumentavgiften.

Dokumentavgift ved kjøp og salg av fast eiendom

Om du må betale dokumentavgift ved kjøp og salg av bolig, er avhengig av om du kjøper selveierbolig, andelsbolig eller aksjebolig. Her er reglene forskjellige, ettersom eierskifte kun gjelder i ett av tilfellene.

Kjøp av selveierbolig

Ved kjøp av selveierbolig må du betale en dokumentavgift på 2,5% av kjøpesummen til staten. Dette er fordi boligen får en ny eier.

Kjøp av andelsleilighet og aksjeleilighet

Dersom du kjøper en andelsleilighet eller aksjeleilighet, slipper du å betale dokumentavgiften. Grunnen til at du slipper å betale dokumentavgift for denne type leiligheter er at eiendommen eies av borettslaget eller aksjeselskapet. Eiendommen får dermed ikke en ny eier, selv om du oppføres som medeier i borettslaget/aksjeselskapet.

Hvem og hvordan betales dokumentavgiften?

Ved kjøp og salg av eiendom er det ingen regler om at kjøper skal betale dokumentavgift framfor selger, men dette er stort sett tilfellet. 

Eiendomsmegleren sørger for at både dokument- og tinglysingsavgiften blir betalt. Dette gjøres vanligvis ved at kjøper betaler inn beløpet på en konto oppgitt av eiendomsmegler, som deretter tar seg av betalingen.

{{banner}}

Dokumentavgift ved overføring av fast eiendom mellom nærstående eller etter arv

Hovedregelen er at du må betale dokumentavgift også ved overføring av eiendom mellom nærstående, men det finnes noen unntak. I disse tilfellene trenger du ikke å betale avgiften:

  • Overføring av fast eiendom fra en ektefelle til en annen
  • Overføring av fast eiendom fra en ektefelle til en annen ved skifte av felleseie (separasjon eller skillsmisse)
  • Overføring av felles bolig fra en samboer til en annen ved samlivsbrudd
  • Arv etter arvelovens regler

Ektefeller slipper å betale dokumentavgift

Eiendommer, uavhengig av om det er felleseie eller særeie, kan overføres mellom ektefeller uten at det må betales dokumentavgift. På samme måte er overføring av fast eiendom til den gjenlevende ektefellen ved den andre ektefellens død, fritatt for dokumentavgift. Ved separasjon eller skilsmisse er ektefeller også fritatt fra å betale dokumentavgift ved skifte av felleseie, men ikke ved særeie.

Samboere ved samlivsbrudd

Dersom et samboerpar har hatt felles folkeregistrert adresse i minst to år, har eller har hatt barn sammen, eller venter barn, slipper de å betale dokumentavgift ved overføring av felles bolig. Dette gjelder derimot ikke for fritidseiendommer.

Regler ved arv av bolig

Dersom du arver en fast eiendom etter arvelovens regler, trenger du ikke å betale dokumentavgift. Det vil si at dersom et familiemedlem dør, og du arver boligen til den avdøde, slipper du å betale dokumentavgift.

Ved forskudd på arv er det andre regler. Ettersom det skjer før arvelaterens død, blir dette sett på som en gave, og du må derfor betale dokumentavgift.

Konkrete regnestykker

La oss se på et eksempel hvor du går på en visning og boligen er lagt ut på markedet med en prisantydning på 3 millioner kroner. Dokumentavgiften oppgitt i boligannonsen og salgsprospektet blir da 75.000 kroner. Du falt pladask for leiligheten og ønsker å kjøpe denne, og det er mange budgivere i budrunden. På grunn av den store interessen la du inn et bud på 3,5 millioner, og budet ble godtatt av selger. Da blir den endelige dokumentavgiften 87.500 kroner, altså 12.500 kroner mer enn først antatt, ettersom den beregnes ut fra salgspris.

Kjøper du en hytte til 1 million kroner, må du også betale dokumentavgift på 2,5%. 2,5% av 1 million kroner er 25.000 kroner. Det betyr at Kartverket krever inn 25.000 kroner på vegne av staten.

Kjøper du en selveierleilighet til 2 millioner kroner, er dokumentavgiften på 2,5%. Det tilsvarer et beløp på 50.000 kroner.

Kjøper du et hus til 4 millioner kroner, må du også betale dokumentavgiften på 2,5% til staten. 2,5% av 4 millioner kroner er 100.000 kroner.

Klage på dokumentavgift

Dersom du skal betale dokumentavgift og mener at beløpet er feil, kan du klage på dette. Klagen skal sendes til Kartverket, ettersom det er de som krever inn avgiften. I brevet du sender inn må du forklare hvilket dokument det gjelder, og beløpet du mener avgiften skal være. Klagen skal også begrunnes ved dokumentasjon eller forklaring. Det vil si at du ikke bare kan sende inn en klage hvor du skriver at du vil at avgiften skal gjennomgå en ny beregning.

Selv om du skal klage, må du betale fakturaen du mottar før forfallsdato. Grunnen er at det vil påløpe purregebyrer og forsinkelsesrenter dersom Karverket ikke godtar klagen, og du ikke har betalt beløpet til forfallsdatoen.

Dersom klagen din blir godkjent, sørger Kartverket for tilbakebetaling. Mener de at den opprinnelige beregningen var riktig, kan du igjen klage på kartverkets avgjørelse dersom du fortsatt mener det foreligger feil. Denne klagen sendes videre til Skattedirektoratet som vil ta en ny beslutning. 

Dokumentavgift kort oppsummert

Dokumentavgift er en avgift som kreves inn av Kartverket og betales til staten ved tinglysning av fast eiendom i Norge. Tinglysing er en offentlig registrering av en avtale tilknyttet fast eiendom. Dersom du selger en bolig i dag, vil dokumentavgiften være på 2,5% av eiendommens salgsverdi. Beløpet på dokumentavgiften avhenger derfor av salgsprisen på eiendommen. 

Som hovedregel må du betale en dokumentavgift ved kjøp av alle typer fast eiendom, men det finnes noen unntak. Du betaler blant annet ikke dokumentavgift ved kjøp av en andelsleilighet eller aksjeleilighet, og heller ikke ved enkelte former for overføring av bolig mellom ektefeller, og samboere ved samlivsbrudd, gitt at noen forutsetninger er oppfylt. Det samme gjelder ved arv etter arvelovens regler.

Dersom du oppdager feil ved dokumentavgiften, kan du sende inn en nøye begrunnet klage til Kartverket. Husk likevel å betale fakturaen ved forfall. Godkjennes klagen, blir beløpet tilbakebetalt.

Få tilbud fra flere eiendomsmeglere

Ønsker du å selge eiendommen din, og vil du bruke eiendomsmegler til å ta seg av salgsprosessen? Da anbefaler vi at du får tilbud fra flere eiendomsmeglere, slik at du kan velge det beste alternativet for deg. Det gjør du her på rettmegler.no, ved å fylle ut nødvendig informasjon. Da får du tilbud fra tre forskjellige meglere, helt uten forpliktelse.

{{banner2}}

En god megler jobber for at du som selger er godt ivaretatt under salgsprosessen, og dette inkluderer å svare på spørsmål du måtte ha i forbindelse med salget. Megleren du velger gjennom Rettmegler vil derfor kunne hjelpe deg med å svare på spørsmål du fortsatt måtte sitte igjen med om dokumentavgift.

Skrevet av

Charlotte er en objektiv bidragsyter hos RettMegler, og ønsker å informere lesere om alt de trenger å vite når det kommer til boligkjøp, salg og investering, og ikke minst valg av megler.

Nylige Artikler